לאן לפנות בסכסוך משפחתי לביהמ"ש לענייני משפחה או לביה"ד הרבני?
"מרוץ הסמכויות"
קיימות שתי ערכאות בענייןן סמכות מקבילה לדון בתביעות סכסוך בתוך המשפחה: בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני.
תביעת גירושין היא בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני. מי שרוצה להתגרש ויש לו עילת גירושין, חייב לתבוע גירושין בבית הדין הרבני.
בבית המשפט לענייני משפחה ניתן להגיש תביעות לגבי כל סכסוך במשפחה, כמו: תביעות בין בני הזוג בענייני חלוקת רכוש וכספים, מזונות אישה, מזונות ילדים, הסדרי ראיה, משמורת ילדים, סכסוך בין אחים או בין הורים וילדים, סכסוכי ירושה וכדומה.
חלק מהנושאים הכרוכים בסכסוך משפחתי הינם בסמכות מקבילה של בית הדין ושל בית המשפט לענייני משפחה כמו: רכוש, חינוך הילדים, מזונות אישה ועוד. נושאים אחרים מחייבים הסכמה של הצדדים לדון בהם בבית הדין הרבני: סכסוך ירושה, מזונות ילדים ועוד.
אדם נשוי השרוי בסכסוך זוגי מתלבט היכן להתחיל הליך משפטי לצורך גירושין – בבימ"ש לענייני משפחה או בביה"ד הרבני.
קיימת טענה לפיה בסכסוך משפחתי, כאשר גבר רוצה להתחיל בהליך הגירושין, ראוי שיפנה קודם בתביעה לבית הדין הרבני כיוון שבית הדין הרבני נוטה בדרך כלל לטובת הגבר, ואילו כאשר אישה רוצה לפתוח בהליכי גירושין ראוי שתפנה בתביעות שונות לבית המשפט לענייני משפחה הנוטה בד"כ לטובת האישה.
ויצוין כי אמירות אלה אינן מהוות כלל! לעתים רצוי שהגבר יפנה תחילה לבית המשפט לענייני משפחה, לעתים רצוי שהאשה תפנה תחילה לבית הדין הרבני. חשוב לדעת כי כל סכסוך יש לבחון לגופו של עניין בטרם מתחילים בהליך המשפטי.
הן בתי המשפט לענייני משפחה והן בית הדין הרבני, פועלים בהתאם לחוקים ופסיקות מנחים של בית המשפט העליון. בית הדין הרבני פועל גם על פי החוק העברי הדתי וההלכה היהודית.
.
הראשון זוכה- "כלל כיבוד הערכאות"
בגין השוני בין שתי הערכאות השיפוטיות והסמכות הניתנת לכל ערכאה, קיימת יתר חשיבות לערכאה בה יתנהל הסכסוך. האם לפתוח בהליך של תביעת גירושין בבית הדין הרבני, או לפתוח בהליך משפטי של תביעה כלשהיא בסכסוך המשפטי בבית המשפט לענייני משפחה?
"כלל כיבוד הערכאות" מתייחס למרוץ בין הסמכויות, למאבק ביניהן, מי מבני הזוג יפתח ויגיש ראשון תביעה והיכן, מי מבניה"ז יתפוס סמכות? הקביעה באיזו ערכאה יתנהל הסכסוך הינה משמעותית לעיתים לבני הזוג ולתוצאותיו של הסכסוך.
"כלל כיבוד הערכאות" מציין כי במידה והוגשה תביעה לאחת מהערכאות (ביהמ"ש או ביה"ד) עוד בטרם הוגשה תביעה לערכאה השנייה, הרי שהערכאה האחרת לא תידון בסכסוך למעט בנושאים שבסמכותה הייחודית (בבג"צ פלמן)
לסיכום
כאשר אחד מבניה"ז הנמצא במאבק משפטי עם הצד השני ורוצה לפתוח בהליך גירושין - עליו לפעול באופן דיסקרטי, לפנות ל- עורך דין דיני המשפחה , כדי שזה יבדוק מה עדיף לאותו צד האם לפנות לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה,ועוה"ד יפעל בעניינו מבעוד מועד. הגשה תביעה לערכאה המתאימה בזמן תהווה לעיתים יתרון להתנהלות המשפטית.